A free template from Joomlashack

A free template from Joomlashack


Langgan Info

Masukkan e-mail anda :

edisi baru !
Delivered by FeedBurner

Pengguna Online

Kami ada 1 tetamu online

Perkataan Rawak

Info Tamu

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterHari Ini369
mod_vvisit_counterBulan Ini6685
mod_vvisit_counterJumlah845304
Jumlah helaian laman dilihat :free web stats
Laman Utama arrow Koleksi arrow PENAFIAN BAKAT ANAK-ANAK MELAYU DALAM PROTON
PENAFIAN BAKAT ANAK-ANAK MELAYU DALAM PROTON PDF Cetak Emel

82_tunmahathir.jpgTun Dr.Mahathir semasa memegang jawatan Prdana Menteri dulu berjaya melakukan program Pandang Ke Timur...dimana anak-anak watan negara ini, khasnya anak-anak Melayu telah dihantar belajar dibidang teknologi di Jepun, dan bila sudah mempunyai kemahiran mereka inilah yang mengendalikan program industri di negara ini bila mereka kembali, khususnya bidang automobil yang mengeluarkan kereta Proton Saga.

Semasa PM mngisytiharkan negara ini menuju industri berat pada awal 80an, kaum cerdik pandai negara ini telah bersedia mengharungi bidang ini..mereka pada mulanya diberi peluang...anak-anak dibawah program Pandang ke Timur juga ramai yang bersedia berkerja keras..hasilnya beberapa produk industri berat telah muncul  dipertengahan 80an, termasuk peengeluaran kereta Proton Saga.

Malangnya, sepatutnya anak-anak Melayu yang menjadi pelopor industri berat ini diberikan peluang seluas-luasnya mengendalikan bidang industri berat negara, tiba-tiba dinafikan bakat dan kemampuan mereka ...mereka diketepikan, dan sebaliknya orang asing  yang tak sepandai manapun diambil mengisi keperluan tersebut..!

Tengahari tadi saya ke kawasan perumahan proton di Shah Alam Selangor, menghadiri kenduri 'menyambut menantu' Tuan Mohd Nor, seorang jiran sekampung saya di Pasir Puteh Kelantan..beliau dan seorang lagi teman saya bernama Tengku Yi, adalah antara 9,000 kakitangan proton yang terdiri dari pekerja mahir dan separuh mahir kilang kereta kebanggaan negara itu.

Saya beruntung menemui beberapa teman lama yang meminati bidang automobil negara dan turut hadir di majlis itu..." ada tujuh orang mat salleh telah dibawa masuk oleh pihak pimpinan proton padahal tak reti sangatpun..! " katanya.

Setahu saya, syarikat2 GLC biasanya bahagian pentadbiran dan bahagian sumber manusianya dipegang oleh orang Melayu kerana inilah bahagian yang mernjadi kunci kepada syarikat2 GLC itu..tetapi di proton ia dah 'terbalik kot' pula..!

"Itulah puncanya dari 70 dealer proton Melayu kini dah tinggal 30 sahaja Tuk..!" kata seorang pemerhati yang seorang lagi.

"Jangan lupa Datuk, yang menjadi tarikan pihak luar kepada proton itu ialah segala kelengkapan canggih kilang proton di Tanjung Malim sana itu..!" kata kata seorang bekas penjawat penting sebuah industri berat negara ini .

Dalam perjalanan balik dari rumah Tuan Mohd Nor petang tadi telinga saya masih terngiang-ngiang kata-kata dari para pemerhati bidang industri negara itu yang berkata, "Datuk..sampaikanlah mesej kepada pimpinan negara dengan apa cara sekalipun, agar Proton ini tidak menjadi GLC kedua selepas MAS yang terlepas  'ke tangan orang'..!!

Kini saya ingin berkongsi pendapat dalam perkara ini dengan para kawan/sahabat fb yang membaca laman ini...pikirkanlah sekejap dan berilah pendapat ikhlas adakah Proton kita bakal hanyut ...dan mungkin ada di pihak proton itu sendiri yang boleh beri penjelasan..!


Imej:http://chezan.blogspot.com/2011/01/langkah-mulanya-dengan-saga.html
 

 
< Prev   Seterusnya >
 
Joomla Templates by Joomlashack